.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Πολιτισμική αναγέννηση της χώρας»


 Τη συμμαχία των διανοουμένων, των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού γενικότερα, επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανίχνευση των δυνατοτήτων για την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας , σύμφωνα με τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σε αποψινή εκδήλωση στο gazARTE με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.
Όπως είπε ο κ. , η συνάντηση της Αριστεράς με τον πολιτισμό δεν είναι μόδα αλλά έχει ισχυρές καταβολές και αναφέρθηκε σε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Θεοδωράκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης και πολλών ακόμη που έφεραν την ηγεμονία των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα μέσω της λογοτεχνίας και των τεχνών.
Σήμερα , είπε ο κ. Τσίπρας χρειαζόμαστε μια νέα, πραγματική δημοκρατία η οποία θα κατοχυρώνεται με τους αγώνες του λαού και με ένα νέο σύνταγμα και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Εμείς, είπε, «επενδύουμε» στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στην ικανότητά τους να κάνουν επιλογές χωρίς εκβιασμούς και εξαρτήσεις, και να μπορούν να οραματίζονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ακόμη πιο αποφασιστικά να στηρίξει πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων και να διεκδικήσει δημόσιες πολιτικές που να εξαλείψουν εμπόδια στη νέα γενιά, στους νέους επιστήμονες, τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, τους νέους επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες που ανιχνεύουν νέους δρόμους μέσα στις σκληρές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση.
Στόχος είναι, «μέσα από τα κοινωνικά ερείπια που δημιουργεί η πολιτική των μνημονίων, να δημιουργήσουμε μαζί με τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας μια δημοκρατική και πολιτισμική αναγέννηση», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε την αρωγή των πνευματικών ανθρώπων για την ευόδωση αυτής της πολιτικής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις