.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Οι εξετάσεις αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση! Στη Νομική Σχολή του UDC (University of the District of Columbia) στις Η.Π.Α

 Πέραν του Ατλαντικού... Η επανάσταση  άρχισε χωρίς εμάς....

Shelley Broderick, η κοσμήτορας που νοηματοδοτεί εκ νέου τους όρους εκπαίδευση και δικαιοσύνη
Το Περιοδικό - Kοινωνία + Κινήματα - 01/05/2015

Αναβολή εξετάσεων για όσους φοιτητές από τη Νομική Σχολή του UDC συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις της Βαλτιμόρης, υπερασπίζοντας νομικά τους συλληφθέντες.

Η Shelley Broderick είναι η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του UDC (University of the District of Columbia) στις Η.Π.Α., το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Πριν λίγες μέρες η κοσμήτορας εξέδωσε μια ανακοίνωση στους φοιτητές τής σχολής της η οποία ξεκινούσε με την ανησυχία της για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της καταστολής των αστυνομικών απέναντι στους μαύρους πολίτες της χώρας και κατέληγε στο ότι πρέπει να στηρίξουν τους διαδηλωτές και γι’ αυτό όσοι φοιτητές θέλουν να συμμετάσχουν στη νομική υποστήριξη των διαδηλωτών, μπορούν να πάρουν αναβολή σε μια εξέταση. “…We would like to support this activism. To that end, if any student wishes to participate in legal support for the demonstrations, we will defer one exam until May 11…”
Στη χώρα που γεννήθηκε η εργατική πρωτομαγιά, που γεννήθηκαν κάποια από τα σημαντικά κοινωνικά και εργατικά κινήματα, εδώ και ένα χρόνο ολόκληρες κοινότητες ξεσηκώνονται ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε πολλές πόλεις. Τις τελευταίες μέρες ζούμε τις μάχες των ανθρώπων της Βαλτιμόρης, μετά τη δολοφονία του 25χρονου Freddie Gray από αστυνομικούς. Πάνω από 200 διαδηλωτές έχουν προσαχθεί, με 100 από αυτούς να απελευθερώνονται την περασμένη Τετάρτη χωρίς κατηγορίες.
Η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του UCD, μία γυναίκα που εδώ και 25 χρόνια υπερασπίζεται την ένταξη των φοιτητών στα πανεπιστήμια, μαζί με μια εκπαίδευση που θα είναι για όλους και μια δικαιοσύνη που δεν θα ασκείται από τους προνομιούχους για τους προνομιούχους, προχώρησε σε μία αποφασιστική κίνηση, που δείχνει τι σημαίνει εκπαίδευση και δικαιοσύνη σε έναν κόσμο που χρειάζεται εκ νέου να προσδιορίσει τις έννοιες αυτές.
Η απόφαση έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της Αμερικής, με τις μεγάλες εφημερίδες και κανάλια να ειρωνεύονται και να σχολιάζουν απαξιωτικά την κίνηση αυτή. Χαρακτηριστικό το βίντεο από το Fox News (και ενδεικτικά τα σχόλια που ακολουθούν τη δημοσίευση του βίντεο στην ιστοσελίδα του Fox News).
~~~~~~~~~~~~~~

Ακολουθεί το γράμμα της Shelley Broderick προς τους φοιτητές της, δημοσιευμένο στην Washigton Post:

«Αγαπητοί Φοιτητές,
Παρακολουθούμε αυτό τον καιρό τα νέα από τη Βαλτιμόρη και ξέρουμε ότι επηρεάζουν βαθειά αρκετούς από εμάς, στην κοινότητα της Νομικής Σχολής. Όπως είπε και ο John Lewis πριν λίγες μέρες, το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων της εποχής μας αφορά στις σχέσεις κοινότητας-αστυνομίας. Σε ολόκληρη τη χώρα, εδώ και ένα χρόνο, οι ανησυχίες των κοινοτήτων των έγχρωμων πολιτών για την διαρκή και επίμονη αστυνομική κατάχρηση εξουσίας, αντανακλώνται σε διαδηλώσεις και στον δημόσιο διάλογο. Η δύναμη και η αφοσίωση όσων εμπλέκονται στο κίνημα αυτό μας εμπνέει και θέλουμε, ως Νομική Σχολή, να γίνουμε κομμάτι του κινήματος.

Η κατάσταση στη Βαλτιμόρη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Και όχι μόνο γιατί η πόλη αυτή απέχει μόλις 30 μίλια, αλλά κι επειδή αρκετά μέλη της κοινότητάς μας έχουν ρίζες από εκεί. Είναι σημαντικό το να μην αγνοούμε αυτά που συμβαίνουν στους γείτονές μας. Και υπήρξαν αρκετοί φοιτητές που ήρθαν στο γραφείο μου με αίτημα να τους επιτραπεί να αναβάλουν μία εξέταση για αργότερα, έτσι ώστε να παράσχουν νομική στήριξη σε όσους βρίσκονται στο δρόμο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του Πρώτου Άρθρου του Συντάγματος.



Θα θέλαμε να υποστηρίξουμε ενεργά αυτή την κίνηση. Γι’ αυτό, αν κάποιοι φοιτητές επιθυμούν να συμμετάσχουν παρέχοντας νομική βοήθεια στους διαδηλωτές, αναβάλλουμε την εξέταση για τις 11 Μαΐου. Για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή σας, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποια από τις οργανώσεις νομικής υποστήριξης του κινήματος, να αναπτύξετε ένα σχέδιο για τη βοήθεια που σκοπεύετε να παρέχετε και να φέρετε το πλάνο αυτό στο Γραφείο της Κοσμητείας πριν από την εξέτασή σας. Εάν αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία στο να έρθετε σε επαφή με κάποια από τις νομικές ομάδες, μπορείτε να μου το πείτε και θα σας βοηθήσουμε. Επειδή αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν το σύνολο της Νομικής Σχολής, θεωρούμε σημαντικό να στηρίξουμε την οργάνωση ενός φοιτητικού teach-in. Αυτές τις γεμάτες προκλήσεις μέρες, είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνουμε γεγονότα στην κοινότητα, τα οποία συγκεντρώνουν τα μέλη μας γύρω από τα ζητήματα αυτά και προωθούν αμοιβαία υποστήριξη.
Το κίνημα για την «λογοδοσία της αστυνομίας» (police accountability movement) χρειάζεται και θα συνεχίσει να χρειάζεται τους καλύτερους δικηγόρους που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε. Είναι για μας έμπνευση και σκοπός ύπαρξης το να αποτελέσετε το μέλλον της νομικής υποστήριξης για τις πιο σημαντικές υποθέσεις της επόμενης γενιάς. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη σε όσα συμβαίνουν σήμερα, να μη χάνουμε από τη ματιά μας τον ουσιαστικό ρόλο που έχετε να αναλάβετε όταν βγείτε από το Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται να επενδύσουμε πάνω σας, για να είστε έτοιμοι να αναλάβετε τον ρόλο αυτό. Αυτή είναι η δέσμευση που μοιραζόμαστε μαζί σας.»




____________
http://www.toperiodiko.gr/%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις