.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

"Πουλιά αποδημητικά" - Η πρώτη και μοναδική εφημερίδα γραμμένη από κορίτσια πρόσφυγες που κυκλοφορεί πανελλαδικά σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί).

  Πουλιά αποδημητικά  

Κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ με την "Εφημερίδα των Συντακτών" του Σαββατοκύριακου 14-17 Απριλίου 2017.... αξίζει ειλικρινά να την διαβάσετε.... γιατί είναι γραμμένη από τα κορίτσια της διπλανής μας πόρτας!!! Πολλά συγχαρητήρια για αυτή την ωραία εκδοτική προσπάθεια της "Εφημερίδας των Συντακτών" να μας κάνει κοινωνούς στο μέγα θέμα της εποχής μας, "Η προσφυγιά με τα μάτια των εφήβων"......
Πάνος Α.
~~~~~~~
Η πρώτη και μοναδική εφημερίδα γραμμένη από κορίτσια πρόσφυγες που κυκλοφορεί πανελλαδικά σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί).
Παιδιά που ενηλικιώθηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς γράφουν για όσα είδαν, έζησαν και βιώνουν σήμερα· ύστερα από μήνες δουλειάς και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.
Τα κορίτσια γράφουν μεταξύ άλλων για το πώς αισθάνεται μια μουσουλμάνα στην Ευρώπη, για τις συνθήκες της ζωής τους στην Ελλάδα, για τις δράσεις που οργανώνονται στο κέντρο φιλοξενίας όπου μένουν. Μοιράζονται με τους αναγνώστες τα όνειρά τους, αλλά και αγαπημένες συνταγές από την πατρίδα τους.
Όπως οι ίδιες αναφέρουν στο editorial της εφημερίδας τους, «μπορεί σε κάποιος από εσάς αυτό το έντυπο να φαίνεται ενδιαφέρον, μπορεί κάποιους άλλους να τους προβληματίσει, για μας πάντως είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε αυτή τη στιγμή. Είναι γεμάτο λέξεις βγαλμένες μέσα από την καρδιά μας αλλά και φιλικά παράπονα για την καθημερινότητά μας στον χώρο όπου ζούμε».
Στα «Αποδημητικά πουλιά» η ματιά των κοριτσιών παρουσιάζεται αδιαμεσολάβητη, καθώς μόνες τους επέλεξαν τα θέματα και ήταν ελεύθερες να γράψουν ό,τι θέλουν.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της «Εφ.Συν.», Νικόλας Βουλέλης, «αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να ακουστεί η φωνή τους» καθώς «είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από ελληνική εφημερίδα ένθετο κείμενο στα φαρσί».
Τι θα αποκομίσει όμως ο αναγνώστης διαβάζοντας την εφημερίδα; Ο Ν. Βουλέλης τονίζει ότι «εξοικειώνεται στοιχειωδώς, γιατί μέσα από ένα οκτασέλιδο δεν μπορεί να γίνει πλήρως, με μια πραγματικότητα η οποία είναι ανθρώπινη, είναι προσιτή. Δεν είναι άνθρωποι τέρατα ή τρομοκράτες. Εδώ μιλάμε για κορίτσια νέα που σκέφτονται, μιλάνε, αντιδρούν, ζουν και ονειρεύονται, όπως τα δικά μας με τη διαφορά ότι αυτά φοράνε μαντίλα».

_______________
http://www.efsyn.gr/arthro/ektaktos-tin-paraskeyi-me-tin-efsyn-dyo-xehoristes-prosfores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις