.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Απορρίφθηκε το αίτημα άδειας του Β. Δημάκη, μέγα το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση

fylakes.jpg

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ // ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράφει η
Αντα Ψαρρά *
Το Δικαστικό Συμβούλιο του Πειραιά απέρριψε χθες την προσφυγή του Β. Δημάκη σχετικά με το αίτημα της εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση. Το Συμβούλιο «δέχτηκε τυπικά και απέρριψε ουσιαστικά», όπως αναφέρει στην απόφασή του. Τώρα ο απεργός πείνας και δίψας θα πρέπει να υποβάλει στον προβλεπόμενο χρόνο νέο αίτημα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής. Στο μεταξύ οι δηλώσεις συμπαράστασης πληθαίνουν και μάλιστα ίσως για μοναδική φορά πλαισιώνονται και από φωνές που συνήθως ασκούν σφοδρή κριτική όταν κάποιοι κρατούμενοι παίρνουν είτε εκπαιδευτικές είτε κανονικές άδειες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Είναι ίσως η στιγμή -με αφορμή και τη συγκεκριμένη απεργία πείνας- να γίνει πλέον απολύτως σεβαστό από τους καθ' ύλην αρμοδίους των φυλακών και των δικαστικών συμβουλίων αλλά και από όλους τους πολίτες ότι όταν κάποιος έχει τις προϋποθέσεις ευεργετικών μέτρων δεν πρέπει να τα στερείται.
Ανάμεσα στις δηλώσεις συμπαράστασης ξεχωρίζει εκείνη της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου -με δραματικό τρόπο- το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει επανειλημμένα με απόψεις και θέσεις για τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Η απόδοση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους κρατούμενους είναι ουσιαστική για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την πραγμάτωση του ουσιαστικού σκοπού της μελλοντικής ομαλής επανόδου του κρατούμενου στην κοινωνική ζωή.
Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση είναι εμβληματικό, καθώς συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη δυνατότητα αλλαγής πορείας της ζωής του κρατούμενου».

Δήλωση καθηγητή ΕΚΠΑ

Σύντομη δήλωση συμπαράστασης έκανε και ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΙΕΠ: «Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη, φοιτητή του τμήματος στο οποίο διδάσκω, πρέπει να τύχει της μέγιστης προσοχής και με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να στηρίξουμε τον Βασίλη Δημάκη στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του. Το δικαιούται και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τη λύση».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε χθες νέο δελτίο Τύπου αναφέροντας ότι:
«Οι οιμωγές από συγκεκριμένα πρόσωπα και ΜΜΕ για τον κρατούμενο είναι απολύτως υποκριτικές, καθώς είναι τα ίδια που δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν ενάντια σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο στις φυλακές, κραδαίνοντας τη ρομφαία του "νόμου" και της "τάξης". Αν δινόταν εκπαιδευτική άδεια αμέσως θα χτυπούσαν πρωτοσέλιδα για τις "18 ένοπλες ληστείες" του καταδίκου. Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, που προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του κρατουμένου κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται τελειωτικά, με όλες τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία, η οποία ξεκάθαρα ορίζεται στον Σωφρονιστικό Κώδικα και εφαρμόζεται ομοιόμορφα εδώ και χρόνια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνει προς όλους έκκληση υπευθυνότητας και δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προασπίσει το αγαθό της ζωής, με όλους τους τρόπους».
[*] http://www.efsyn.gr/arthro/aporrifthike-aitima-adeias-toy-v-dimaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις